Het belang van bewust eten

Sinds jaar en dag worden we om de oren geslagen met tips, weetjes en recepten in verband met gezond eten en soms lijkt het wel alsof de experts elkaar tegenspreken. Cholesterol, hart- en vaatziekten, glutenintolerantie, en ga zo maar door. De lijst met mogelijke kwaaltjes is lang. Behalve een slank lichaam, krijg je van evenwichtige voeding ook meer energie, is je lijf van binnen gezonder en worden tal van ziektes vermeden. Maar wat is nu gezond en wat niet? Waar moet je op letten tijdens het doen van de boodschappen? En mag je echt geen koekje, hamburger of stukje chocola meer? Wij zochten het voor je uit.

Het spreekt voor zich dat hamburgers, chips, frietjes, cake en gebak en frisdranken zich in de categorie ‘ongezonde voeding’ bevinden, maar voor sommige producten is het onderscheid minder duidelijk. Een potje yoghurt met fruit of een voorverpakt slaatje, daar is toch niks mis mee? Soms wel, want sommige zaken bevatten grote hoeveelheden suiker en/of zout. Net zoals bij een nieuwe schoen
is uitproberen de boodschap! Let dus altijd op de ingrediĆ«nten voor je iets koopt en als je het zelf kunt maken is dat altijd beter omdat je dan precies weet wat je erin stopt. Een goede regel voor het lezen van etiketten, is dat het belangrijkste ingrediĆ«nt eerst wordt vermeld en dus in de grootste hoeveelheid voorkomt. Een product waarvan het label start met ‘suiker’, laat je dus beter links liggen.

Door meer te letten op etiketten en labels, meer vers fruit en groenten op het menu te zetten en vette of suikerrijke snacks te beperken, kom je al een heel eind. Je zult snel merken dat je je fitter voelt, meer energie hebt en sommige kwaaltjes – zoals kortademigheid, verhoogde hartslag en verhoogde cholesterol – zelfs helemaal kunnen verdwijnen. Als je gezonde voeding combineert met een actieve levensstijl (sporten, wandelen of fietsen), verlaag je de kans op hart- en vaatziektes, beroertes, diabetes en nog tal van andere ziektes drastisch. Tenslotte verlies je vast wat extra gewicht en wordt je lichaam sterker. Alleen maar voordelen dus!

De voordelen van bewust eten zijn talrijk en het is heus niet zo moeilijk als je denkt – gezonde en evenwichtige maaltijden kunnen ook erg lekker zijn! Maar wil dat zeggen dat je nooit nog een pizza, koekje of stukje taart mag eten? Natuurlijk niet! Het belangrijkste is om een evenwicht te vinden en jezelf af en toe te trakteren met iets lekkers, waar je indien mogelijk zelf een gezondere versie van maakt. Doseren en genieten, zo hou je het vol!