De invloed van kleuren op onze geest

Geplaatst

Alles wat je waarneemt heeft effect op hoe je jezelf voelt. Kleur speelt daarbij een zeer belangrijke rol. De kleur van de muren in je slaapkamer kunnen je stemming bij het wakker worden behoorlijk beïnvloeden. Het is bewezen dat het beter is om in je slaapkamer te kiezen voor rustige tinten groen of blauw dan voor rood. Er zijn vergaande studies gedaan naar kleuren en hun werking op onze geest. Omdat er vele factoren een rol spelen bij de invloed van een bepaalde kleur op een bepaald persoon is het complexe materie. Bovendien zijn er van elke kleur bijna oneindig veel tinten en schakeringen. Toch zijn er een aantal conclusies over de standaard kleuren getrokken waar gebruik van wordt gemaakt in verschillende sectoren.

Ontspanning bevorderen

Of het nu gaat om een therapie sessie met een psycholoog of om een relaxte aromatherapie, het doel is om de cliënt op zijn of haar gemak te stellen. Kleuren kunnen hier zeker bij helpen. De kleuren die gebruikt worden in een dergelijk interieur zijn altijd rustig. Er wordt veel gebruik gemaakt van witte vloerkleden die bij voorkeur ook rond zijn. Dit maakt het geheel namelijk zachter dan een donkere kleur en strakke vormen.

Er wordt nogal eens gediscussieerd over het feit of wit een kleur is. Hoe dan ook is het een tint die staat voor frisheid, helderheid en licht. Tevens wordt wit met hygiëne geassocieerd. Verder zal er gekozen worden voor hele zachte warme kleuren. In ruimtes waar activiteit gestimuleerd wordt zijn de fellere kleuren juist beter. Waar men rust wil moeten de kleuren nu eenmaal niet te schreeuwerig zijn.

Wanneer je een hectische baan hebt, kan het een verademing zijn om in een huis binnen te komen dat rust uitstraalt. Om deze sfeer te bereiken is het dus van belang om aandacht te geven aan de kleuren die je kiest. Uiteraard heeft iedereen zijn eigen voorkeuren voor kleuren, maar het is ook goed om erop te letten in welke stemming je welke voorkeur hebt, omdat dit nogal eens kan variëren. Het is zinvol en erg leuk om hiermee te spelen en te experimenteren. Je kunt ook verschillende thema kamers maken en daar de tinten bij zoeken die bij jou het beste werken.