Wat maakt citaten, quotes en wijsheden zo inspirerend?

Geplaatst

Iedereen heeft wel een aantal quotes, citaten of wijsheden die jou persoonlijk enorm aanspreken. Het zijn meestal relatief korte, maar sterke oneliners die je enorm in de ziel kunnen raken. Je vindt ze tegenwoordig op allerhande voorwerpen, waaronder de ouderwetse tegeltjes, op de website https://www.bga.nl/ vindt je talloze prachtige posters met dergelijke inspirerende en pakkende quotes, ze zijn terug te vinden op gebruiksvoorwerpen, kleding en ga zo maar door. Maar wat maakt dat deze citaten en quotes je nou zo inspireren of ontroeren?

Levensmotto

Een levensmotto of lijfspreuk is een manier om aan te geven hoe jij in het leven staat of hoe je ergens over denkt. In één enkele zin of slechts met enkele woorden kan iemand zijn of haar beweegreden duiden. Denk bijvoorbeeld aan het motto ‘geen woorden, maar daden’. Dit kan verwijzen naar iemands handelswijze in het leven. Zo’n levensmotto hoeft echt niet per se altijd nageleefd te worden, maar iemand kan het simpelweg een mooi uitgangspunt vinden om na te streven.

Waarom gebruiken we citaten, quotes en wijsheden in ons dagelijks leven?

Het aller belangrijkste aspect bij het gebruik van deze quotes is de inspiratie die we hier als mens uithalen en wellicht ook oproepen bij een ander. We nemen bijvoorbeeld de uitspraak ‘wie goed doet, goed ontmoet’. Wanneer je dit zelf als levensmotto hanteert en dit ook met trots uitdraagt, zal het voor anderen absoluut een inspiratie kunnen zijn om zichzelf ook enigszins te conformeren naar dit motto.

Het mooie van dit specifieke motto is vervolgens dat het ook echt werkt. Wanneer jij altijd aardig en vriendelijk bent naar je medemens, ook al verwachten of “verdienen” zij dit niet, dan zullen er wellicht reacties en vragen komen waarom je dit doet. Wanneer je dan uitlegt wat je levensmotto is, wordt een ander geïnspireerd dit in de toekomst ook zo te doen. Het ‘pay it forward-principe’ is in dat geval in werking gesteld en zal zich hopelijk als een olievlek uitspreiden.

Een quote of motto kan bovendien ook zorgen voor (zelf)reflectie en vervolgens aanzetten tot het nastreven van nieuwe doelen. Je zult wellicht persoonlijke grenzen gaan verleggen en de beste versie van jezelf nastreven.