Door de komst van het internet is filosofie tegenwoordig een stuk toegankelijker voor de doorsnee mens. Je kunt namelijk met een korte zoektocht op het internet al snel een heleboel wijsheid vergaren. Voor het digitale tijdperk zijn intrede deed waren de enige manieren om over filosofische onderwerpen te leren, het praten met andere geïnteresseerden of filosofen, lezingen bij te wonen en hele boekwerken door te spitten over het onderwerp waar men belangstelling voor had.
Filosofie en de digitale wereld
Tegenwoordig heeft iedereen met een computer, tablet of telefoon met internetverbinding toegang tot een enorme online encyclopedie. En wanneer je nog niet beschikt over een dergelijk apparaat is de keuze voor een refurbished laptop zoals een macbook air erg passend wanneer je een beetje wilt letten op je portemonnee en op het leefklimaat.
Nu digitaliseren een groot onderdeel geworden is van ons dagelijks leven, is het de hoogste tijd om eens kritisch te gaan kijken naar wat dit betekent voor mens en maatschappij. De impact welke technologie en digitaliseren op de maatschappij heeft mag beslist niet onderschat worden. Want niet enkel het individuele gedrag verandert, maar ook groepsgedrag wordt hierdoor beïnvloed. Neem als voorbeeld maar eens het appen tijdens het deelnemen aan het verkeer. Wat voor invloed heeft dit op jezelf en op je medeweggebruikers en is dit wel zo positief?
Negatieve verbandleggingen
Onbewust leggen we veel negatieve verbanden wanneer het gaat over digitalisering. Misschien zelfs wel zoveel dat we de voordelen ervan langzaam uit het oog verliezen. Denk bijvoorbeeld maar eens aan kunstmatige intelligentie, in de volksmond ook wel AI (de afkorting van Artificial Intelligence) genoemd. We denken hierbij al snel aan een apocalyptisch tafereel waarbij de wereld overgenomen wordt door robots. Terwijl kunstmatige intelligentie ons in het hedendaagse leven al een heleboel grote voordelen heeft geboden. Denk maar aan beeldherkenning bij borstonderzoek.
Wat belangrijk is bij dit soort onderwerpen is om jezelf af te vragen waar deze gedachtegang nu precies vandaan komt. En wat vind je daar eigenlijk van? Ook zijn er meerdere mogelijkheden om ervoor te zorgen dat je dergelijke overdenkingen vanuit een ander perspectief leert bekijken. Er zijn immers altijd meerdere invalshoeken mogelijk.
Omdenken
Door vanuit een ander perspectief te leren kijken naar dergelijke onderwerpen, zoals de invloed van de ontwikkeling van de digitale wereld op de maatschappij, belicht je een thema op een andere manier. Zo kun je tot verrassende conclusies komen. Je kunt je bevooroordeelde standpunt wellicht wat bijstellen. Het besef dat de angst voor kunstmatige intelligentie vaak voortkomt uit de onwetendheid erover, kan je al heel wat meer helderheid verschaffen over je denkwijze. Onwetendheid en onervarenheid leiden immers in veel gevallen tot angst. Maar of deze angsten altijd reëel zijn, is maar de vraag.