Handel in filosofische teksten en afbeeldingen

Geplaatst

Er zijn door de eeuwen heen een aantal beroemde filosofen geweest waarvan de uitspraken nog steeds op veel manieren gebruikt worden. Ook beeltenissen die symbool staan voor een gedachtegoed van bekende wijsgeleerden zie je terug in het moderne leven.

Citaten voor commercieel gebruik

Teksten op T-shirts, kaarten, tassen, posters en kaarsen vinden hun oorsprong erg vaak in uitspraken van filosofen van voorheen, zoals bijvoorbeeld Confucius. Deze Chinese filosoof die in 551 voor Christus leefde, deed uitspraken over het leven die nu nog steeds actueel blijken te zijn. Mensen gebruiken de citaten om zichzelf te herinneren aan de belangrijkste aspecten van het leven. Posters en tegeltjes met inspirerende teksten over de zin van het bestaan worden aan de muur gehangen op een plek waar ze duidelijk zichtbaar zijn.

Oosterse wijsheden worden tegenwoordig over de hele wereld verspreid en zijn erg in trek bij spirituele mensen. Tatoeages met Chinese of Japanse tekens die een intense boodschap vertegenwoordigen, zijn ook in de westerse wereld erg geliefd geworden. Voor de één gaat het hierbij om een diep verbonden gevoel met de betekenis van de tekens en voor de ander ontstaat het door een modetrend.

Beelden en voorwerpen

Ook beeltenissen met een achterliggende betekenis worden veel gekocht en aan anderen cadeau gedaan. Haast iedereen kent de beeltenis van ‘de denker’ wel. Daar hangt een aura van mystiek en wijsheid omheen waar geleerden graag mee geassocieerd worden. Replica’s van dit beeld zijn er in diverse maten en materialen te koop. In menig huiskamer staat er één op de schouw of in de vensterbank. Het is ook een erg geliefde gift voor een student die voor de universiteit slaagt.

Symbolisch denken is ook een onderdeel van de filosofie waar over de hele wereld gebruik van wordt gemaakt. De lotusbloem is hier een goed voorbeeld van. Dit is een van de alom bekende bloemen waar mensen een spirituele betekenis aan toeschrijven. Er waren verschillende groeperingen in de geschiedenis die waarde hechte aan de lotusbloem. Voor de oude Egyptenaren stond de lotusbloem voor wedergeboorte, in het Hindoeïsme staat de bloem voor welvaart en in het Boeddhisme voor verlichting en zuiverheid. In de westerse wereld wordt vooral de betekenis uit het Boeddhisme overgenomen. De lotusbloem wordt afgebeeld in sieraden en veelvuldig in de vorm van kaarsenhouders.

De zoektocht naar de zin van het leven is een steeds terugkerend gespreksthema voor de mensheid. In meer of mindere mate is iedereen daar weleens mee bezig. Dit maakt het een ideaal onderwerp voor commerciële doeleinden.