In een ander artikel werd al uitgelegd dat redeneringen onmisbaar zijn wanneer filosofen een vraag willen beantwoorden. Deze redenaties zijn echter niet altijd foutloos. Om de gebreken van redenaties te illustreren, verzinnen filosofen soms paradoxen. In dit artikel worden u twee paradoxen voorgelegd. Kunt u ze oplossen? Andere paradoxen kunt u onder andere op deze pagina vinden.
Achilles en de schildpad
Deze beroemde paradox van Zeno gaat over de held Achilles en een schildpad, die hebben afgesproken een hardloopwedstrijd te houden. De schildpad krijgt 10 meter voorsprong. Als Achilles nu 10 meter aflegt, is de schildpad natuurlijk ook een stukje verder. Wanneer Achilles deze afstand weer heeft overbrugd, is de schildpad natuurlijk nog iets verder, enz. Achilles zal de schildpad dus nooit inhalen volgens deze redenering. Waar zit de fout?
De catalogusparadox
Deze paradox is bedacht door Bertrand Russell. In een bibliotheek ligt een groot aantal catalogi. Een aantal hiervan vermeld zichzelf, een aantal niet. Een bibliothecaris maakt hiervoor twee nieuwe catalogi: A, die alle catalogi vermeldt die zichzelf vermelden, en B, die alle catalogi vermeldt die dat niet doen. Catalogus A vermeldt natuurlijk ook zichzelf, maar doet B dat ook?