Filosofie op de werkvloer

Geplaatst

Een filosoof houdt van wijsheid en wil ook graag slim zijn. De oude filosoof Plato liet al zien dat filosofie meer met kennis te maken heeft dan met ergens een mening over hebben. Filosofische kennis kan overal toegepast worden, zelfs op de werkvloer. Kennis is immers macht. Als je dus verstand van zaken hebt, komt dat de doelstelling van het bedrijf ten goede.

Kennis vergaren

Een filosoof heeft een manier nodig om kennis te vergaren. De filosofische methode is meestal gebaseerd op een dialoog: iemand heeft een mening en de ander stelt vragen, zoals ‘Waarom is dat zo?’ of ‘Hoe komt dat dan?’ Op de werkvloer kun je echter ook op een andere manier kennis vergaren. Bijvoorbeeld met het allesomvattende CRM-systeem waarover op https://www.lime-technologies.nl meer informatie te vinden is. Met behulp van deze software kun je al je contactgegevens verzamelen en de geschiedenis ervan vastleggen, maar ook de taken, verkoopkansen, documenten, projecten, werkbonnen en tickets kunnen worden opgeslagen. Met behulp van dit systeem kun je alle kennis betreffende het werk verzamelen, waardoor je een goed totaalbeeld krijgt van zowel de projecten als de klanten. Hiermee voorzie je je werknemers van een grote hoeveelheid kennis en gegevens en voorkom je ook nog eens dubbel werk.

Kennis is macht

De spreuk ‘Kennis is macht’ is ontleend aan de ‘Meditationes sacrae’ van Francis Bacon. Deze Engelse filosoof was tevens staatsman, advocaat, jurist, auteur en pionier van de wetenschappelijke methode. In deze ‘Meditationes sacrae’ staan in het elfde artikel de woorden: ‘nam et ipsa scientia potestas est’, wat vertaald kan worden als ‘want ook de wetenschap is macht’. In 1598 werden deze Meditationes vertaald en uitgegeven in het Engels, met als resultaat: ‘Knowledge is power.’ Werkgevers en werknemers die kennis hebben vergaard kunnen hun werkzaamheden beter uitvoeren wat uiteindelijk de kans op een grotere omzet verhoogt. Ook wordt de effectiviteit van de werkzaamheden vergroot als je met de juiste kennis aan de slag gaat. Op die manier is de filosofie ook op de werkvloer te integreren.

Beroemde uitspraken

Er zijn nog meer uitspraken gedaan door beroemde filosofen die betrekking op de werkvloer hebben. Zoals die van Plato: ‘Als we van vrouwen verwachten dat ze hetzelfde werk verrichten als mannen, dan moeten we hen natuurlijk dezelfde dingen leren.’ Of die van Aristoteles: ‘Het geheim van zakendoen is iets weten dat niemand anders weet.’ Deepak Chopra is iemand die nog steeds voor mooie uitspraken zorgt: ‘Succes komt wanneer mensen samenwerken, falen treedt vaak op alleen.’ Behalve over werk kan filosofie eigenlijk over van alles gaan: over de natuur, godsdienst, het leven, kunst, liefde, geluk of normen en waarden, enzovoorts. Hierover nadenken en discussiëren, dat is filosofie. Je mag alles kritisch bekijken, maar wel met een open vizier. Neem kennis van de wijsheden van de grote filosofen, zoals die van Aristoteles, Plato, Adam Smith, Friedrich Nietzsche, Benedictus de Spinoza en Gautama Boeddha en onthoud ook de volgende spreuk: ‘Wanneer je focust op problemen, krijg je meer problemen; wanneer je je richt op mogelijkheden, zullen er meer mogelijkheden op je pad komen.’