Filosofie in het onderwijs

Hoewel veel mensen filosofie ofwel beschouwen als iets dat vooral vroeger  werd gedaan ofwel als iets dat je alleen in je vrije tijd doet, is filosofie daadwerkelijk iets dat wordt gegeven wordt op scholen en zelfs gestudeerd kan worden. Verschillende lagen van het onderwijs hebben wijsbegeerte in het curriculum, maar het leeuwendeel is geconcentreerd in HAVO, VWO of universitair onderwijs. Er zijn in Nederland maar weinig basisscholen waar filosofie vertegenwoordigd is in het programma, en ook op het VMBO wordt filosofie niet als vak gegeven, dus zal dit artikel alleen de mogelijkheden op HAVO-, VWO- en WO-niveau behandelen.

Voortgezet Onderwijs
Op middelbare scholen kan filosofie worden gekozen in de tweede fase van het onderwijstraject, wat betekent dat er ook eindexamen in gedaan wordt. Niet alle middelbare scholen bieden dit vak echter aan in hun curriculum, al groeit het aantal wel snel: in 2009 deden meer dan 4000 scholieren verdeeld over ruim 220 scholen eindexamen in de filosofie. Op bijna alle middelbare scholen die het aanbieden is filosofie een keuzevak en dus bij geen enkel van de profielen verplicht.

Op universiteiten
In Nederland bieden zeer veel universiteiten of een Bachelor of Master Filosofie of Wijsbegeerte aan of een studie die er erg op lijkt, zoals de Bachelor “Filosofie van een bepaald wetenschapsgebied”. De studies kenmerken zich door een breed aanbod aan vakken, zoals deze studiegids van de Bachelor Filosofie aan de Universiteit Leiden laat zien, en veel keuzeruimte in het tweede en derde jaar. Ook de masteropleidingen zijn erg divers dankzij het grote bereik van wijsbegeerte. Over het algemeen zijn dit Bachelors en Masters of Arts (BA en MA), maar er zijn enkele Masters, meer gericht op de logica, die de naam Master of Science dragen.